Smotra okupila srednjoškolce u sveučilišnom kampusu

Smotra okupila srednjoškolce u sveučilišnom kampusu

18.05.2022 14:25:59

757

757

18.05.2022 14:25:59

Sveučilište u Mostaru održalo je smotru za srednjoškolce završnih godina s ciljem predstavljanja fakulteta i studijskih programa. Smotra se održala na otvorenom amfiteatru kampusa Sveučilišta na kojem se predstavilo jedanaest fakulteta zajedno s profesorima i studentima, koji su podijelili svoja iskustva i znanja s učenicima kako bi lakše donijeli odluku svog životnog usmjerenja.

Okupili su se učenici srednjih škola koje su zajedno sa svojim profesorima istražili sve što nudi Sveučilište. „Ove godine Sveučilište organizira smotru u nešto drugačijem izdanju, promocija Sveučilišta će trajati sve do razredbenih rokova u srpnju. Trudimo se naše studente spremiti za tržište rada kako bi pri završetku studija bili konkurenti u svojoj struci“, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a.

Na smotri su se predstavile i izvannastavne mogućnosti koje nudi Sveučilište u Mostaru, jedna od najpoznatijih udruga je Studentski zbor koji aktivno sudjeluje u poboljšanju nastave i animiranja studenata za samostalne projekte. „Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti ovoliki broj srednjoškolaca na današnjoj smotri. Studentski zbor se trudi poboljšati studiranje naših studenata kroz izvannastavne projekte. Neki od nama najznačajnijih projekata su besplatni tečajevi iz raznih područja, studentska malonogometna liga kao i studentski debatni klub koji je svoja vrata otvorio svim fakultetima“, izjavila je Ivana Rašić, predsjednica Studentskog zbora SUM-a.

Kako se bliži kraj srednjoškolskog obrazovanja i akademske godine, maturanti su pred velikom životom odlukom te je cilj smotre pomoći im i olakšati proces upisa. „Mislim da je sada savršeno vrijeme za organizaciju ovakvog događaja jer trenutno završavamo školu i trebamo odlučiti koji fakultet upisati. Meni je ova smotra pomogla da donesem konačnu odluku o upisu studija politologije i jedva čekam započeti svoje studentske dane“, izjavio je Marko Pavlović, učenik završne godine Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Mostar. Srednjoškolci su pokazali veliki interes za biomedicinske fakultete i donijeli odluke o upisu fakulteta. „Profesori i studenti na štandovima su nam pokazali i detaljno objasnili svaki smjer koji nas je zanimao i drago mi je što sam sudjelovala na današnjoj smotri. Želim upisati Medicinski fakultet jer se vidim u budućnosti kao netko tko pomaže drugima“, izjavila je Matija Vukšić, učenica trećeg razreda Gimnazije Ljubuški. Sveučilište u Mostaru nudi i dvopredmetne studije za određene fakultete, to je izbor onim učenicima koji pokazuju zanimanje za različita znanstvena polja. „Oduvijek sam voljela komunicirati i pisati na različitim jezicima, stoga se nisam mogla opredijeliti za jedan i planiram studirati dva strana jezika, a to su njemački jezik i književnost i engleski  jezik i književnost na Filozofskom fakultetu“, izjavila je Klara Zovko, učenica Srednje ekonomske škole „Joze Martinovića“ u Mostaru.

Ovo je prva smotra koju Sveučilište u Mostaru organizira nakon COVID pandemije i pored toga smotra je održana u novouređenom, otvorenom amfiteatru kampusa gdje su se zajedno predstavili svi fakulteti za razliku od ranijih godina kada su se smotre održavale po županijama.

Loading...

消息


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...


莫斯塔尔大学成为PETRA-E网络的新成员,PETRA-E是欧洲文学翻译的教育和培训网络,旨在促进欧洲文学翻译的教育和培训的合作和交流。PETRA-E网络于2016年9月在比利时的塞内夫建立,汇集了参与文学翻译的教育和培训的学术机构和非学术机构的代表。

该网络由八个合作伙伴建立:英国文学翻译中心(诺里奇)、欧洲文学翻译联合理事会(欧洲网络)、德国翻译基金会(柏林)、奥特沃斯洛兰...


巴基斯坦伊斯兰共和国驻波黑大使贾米尔·拉奥阁下对莫斯塔尔大学进行了工作访问。他会见了莫斯塔尔大学主管国际关系的副校长桑贾·比贾克西奇教授(博士)。在会上,他们探讨了如何加强双向沟通和确定关系,以便最终采取协同步骤。会议的重点是讨论莫斯塔尔大学与巴基斯坦的两个学院——信息技术学院和医学院,在高等教育领域进行联合合作的可能性。

...