Održan treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi

Održan treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi

27.05.2022 17:23:28

762

762

27.05.2022 17:23:28

Sveučilište u Mostaru u suorganizaciji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine organiziralo je treći po redu Međunarodni znanstveno-stručni skup Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi.

Na predavanjima, okruglome stolu i radionici bilo je prisutno više od 150 zainteresiranih profesora, urednika časopisa, doktoranada i gostiju s drugih sveučilišta.

Ove je godine posebno istaknuta tema o ulozi znanosti kao jednoga od temeljnih preduvjeta opstanka te globalna i strateškog pozicioniranja Sveučilišta. Organizirana je i radionica za doktorande, panel-diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici znanstvenih časopisa uz stručna izlaganja o znanstvenim istraživanjima i znanstvenoj komunikaciji.

U uvodnome obraćanju govorila je savjetnica ministrice civilnih poslova dr. sc. Sanja Vlaisavljević, doc., koja je, između ostaloga, izrazila podršku svim sveučilištima u poticanju uspostavljanja načela otvorene znanosti i kulture upravljanja znanstvenim informacijama.

Znanstveno-stručni skup otvorio je prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, koji je istaknuo činjenicu da bez znanstvene komunikacije nema niti razmjene znanja koja je temelj za sustavno poticanje znanstvene izvrsnosti i razvoja znanosti.

Predavanja su održali prof. dr. sc. Dragan Primorac, nositelja titule veleposlanika Global Penn State Ambassador, osnivač Specijalne bolnice Sv. Katarina i suradnik na Sveučilištu Penn State, SAD, Sveučilištu New Haven, SAD, sveučilištima u Splitu, Rijeci i Osijeku, Hrvatska, prof. dr. sc. Matko Marušić sa Sveučilišta u Splitu, osnivač i urednik emeritusa časopisa ST OPEN, bivši dekan na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Splitu te osnivač Croatian medical journal, jednoga od najutjecajnijih znanstvenih časopisa u regiji, te prof. dr. sc. Jadranka Stojanovski s Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišta u Zadru koja je u svojoj karijeri pokretala brojne projekte u svezi s organizacijom informacija o znanosti i znanstvenicima poput projekta HRČAK – portal hrvatskih časopisa u otvorenu pristupu.

Ovaj događaj obilježio je i radni dio pripreme teksta Inicijative za donošenje politike otvorene znanosti u Bosni i Hercegovini kojim Sveučilište u Mostaru pokazuje kako prepoznaje aktualne izazove u sustavnu poticanju istraživačke izvrsnosti i razvoju znanosti. Pokretači inicijative, organizatori ovoga Simpozija na čelu s predsjednikom Organizacijskoga odbora dr. sc. Josipom Šimićem, doc., ovime žele potaknuti usvajanje prakse otvorena, ponovljiva i odgovorna istraživanja za dobrobit društva u Bosni i Hercegovini, a u skladu s preporukama, načelima, dokumentima i primjerima najboljih praksi otvorene znanosti.

Loading...

消息


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...


莫斯塔尔大学成为PETRA-E网络的新成员,PETRA-E是欧洲文学翻译的教育和培训网络,旨在促进欧洲文学翻译的教育和培训的合作和交流。PETRA-E网络于2016年9月在比利时的塞内夫建立,汇集了参与文学翻译的教育和培训的学术机构和非学术机构的代表。

该网络由八个合作伙伴建立:英国文学翻译中心(诺里奇)、欧洲文学翻译联合理事会(欧洲网络)、德国翻译基金会(柏林)、奥特沃斯洛兰...


巴基斯坦伊斯兰共和国驻波黑大使贾米尔·拉奥阁下对莫斯塔尔大学进行了工作访问。他会见了莫斯塔尔大学主管国际关系的副校长桑贾·比贾克西奇教授(博士)。在会上,他们探讨了如何加强双向沟通和确定关系,以便最终采取协同步骤。会议的重点是讨论莫斯塔尔大学与巴基斯坦的两个学院——信息技术学院和医学院,在高等教育领域进行联合合作的可能性。

...