Panel „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“

Panel „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“

03.05.2022 17:06:17

341

341

03.05.2022 17:06:17

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru organiziraju panel raspravu u sklopu Konferencije o budućnosti Europe pod naslovom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“ koja će se održati sutra 4. svibnja 2022. s početkom u 11.00 sati u Mostaru u Hrvatskom domu Stjepan Kosača.

Konferencija o budućnosti Europe je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući građane u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Europska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećim godinama. To je jedinstvena prigoda za slušati, promišljati i upustiti se u raspravu s građanima o temama koje oni smatraju od utjecaja na njihove živote danas i odlučujuće za njihovu budućnost. Konferencija pruža platformu za glas građana, naročito mlade generacije, koja će nam pomoći pripremiti se za sutrašnjicu.

Održavanje Konferencije poklapa se s trenutkom velikih geopolitičkih pomaka, teškog narušavanja međunarodne sigurnosti i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Oružana agresija na Ukrajinu naznačila je dramatičan poremećaj u međunarodnim odnosima, s dalekosežnim i nesagledivim posljedicama: geopolitičkim, geostrateškim i energetskim. Nadalje, trans-nacionalna priroda izazova s kojima se danas susrećemo – bilo da je riječ o oporavku nakon pandemije; klimatskim promjenama i degradaciji okoliša; sigurnosnim izazovima, nestabilnosti i sukobima u našem susjedstvu i drugdje; nadmetanju za ključne resurse i izazovima povezanim s novim digitalnim tehnologijama; migracijama; demografskim izazovima; ili poremećajima u globalnim lancima opskrbe – neupitno pokazuje da se takva kritična pitanja mogu osloviti jedino kroz suradnju, kako na regionalnoj, tako i na globalnoj razini.

S druge strane, ovo je također neusporediva prigoda za Europu na globalnoj pozornici:  prigoda da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine; predvodnik u cirkularnoj ekonomiji; kontinent spreman za digitalno doba; odgovorni globalni predvodnik snažnog multilateralizma i suradnje utemeljene na pravilima; čimbenik mira, stabilnosti i solidarnosti koji promiče demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava. Međutim, vjerodostojnost Europske unije kao globalnog čimbenika ovisi o tome kako učinkovito možemo odgovoriti na izazove u našoj neposrednoj blizini, uključujući na Zapadnom Balkanu, te u našem Istočnom i Južnom susjedstvu. Odluka o vojnoj podršci EU-a Ukrajini u obrani protiv ruske agresije predstavlja novinu u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, što pokazuje veću ambiciju EU-a kao sigurnosnog aktera i pouzdanog partnera Ukrajini. Vjerodostojnost također ovisi o tome kako se postavljamo prema velikim geopolitičkim pomacima i trendovima, uključujući u Afganistanu i na Indo-Pacifiku.

„EU u svijetu“ je jedna od devet širokih tema koje će biti oslovljene u sklopu Konferencije, s ciljem promišljanja i jačanja uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika. Panel u Mostaru, 04. svibnja 2022. u 11.00 sati, pod naslovom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europe u odgovoru na transnacionalne izazove“, organiziran je kao dio događaja u sklopu Konferencije. Zamišljen je kao prigoda za informirati se, uključiti u raspravu i razmijeniti ideje o politikama i aktivnostima EU, kako u našem susjedstvu, tako i na globalnoj razini. Sudionici su pozvani izložiti svoja razmišljanja, ideje, komentare, pitanja ili zabrinutosti o temi:

  • Europska unija u susjedstvu - Sudionici su pozvani razmijeniti poglede o pitanjima kao što su: Što vidite kao ključne izazove u regiji Zapadnog Balkana koji utječu na europski put tih država? Što su glavni unutarnji pokretači europskih integracija u zemljama jugoistočne Europe? Na koji način bi Europska unija mogla dodatno potaknuti reformske napore država Zapadnog Balkana kako bi snažnije napredovale na europskom putu? U kojim područjima bi EU trebala produbljivati suradnju sa Zapadnim Balkanom? Što bi članstvo država Zapadnog Balkana donijelo Europskoj uniji, a što samoj regiji Zapadnog Balkana? Jesu li građani država Zapadnog Balkana dobro upoznati sa zadanostima procesa europskih integracija? Postoji li raskorak u očekivanjima i perspektivama? Jesu li građani država Zapadnog Balkana svjesni konkretne koristi od članstva, ali i obveza koje proizlaze iz njega? Imaju li građani objektivne informacije i sliku o prednostima članstva ili je riječ o subjektivnim predodžbama? Na koji način Europska unija može povećati svoju vidljivost u regiji? Kriza u Ukrajini i utjecaj na zemlje Zapadnog Balkana – sigurnosno, politički i gospodarski.

Ishod ovog događaja bit će registriran na zajedničkoj Digitalnoj platformi Konferencije, kao doprinos hrvatskih građana široj raspravi o globalnoj ulozi Europe. Događaju će domaćin biti dr.sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uz sudjelovanje zamjenika ministrice vanjskih poslova Bosni i Hercegovine Josipa Brkića te doc. dr. Dražena Barbarića, profesora sa Sveučilišta u Mostaru i zastupnice u Europskom parlamentu gospođe Željane Zovko uz video obraćanje potpredsjednice Europske komisije gospođe Dubravke Šuica. Riječ je o hibridnom događaju s mogućnošću online sudjelovanja, uz poseban fokus na mlade.

Loading...

消息


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...


莫斯塔尔大学成为PETRA-E网络的新成员,PETRA-E是欧洲文学翻译的教育和培训网络,旨在促进欧洲文学翻译的教育和培训的合作和交流。PETRA-E网络于2016年9月在比利时的塞内夫建立,汇集了参与文学翻译的教育和培训的学术机构和非学术机构的代表。

该网络由八个合作伙伴建立:英国文学翻译中心(诺里奇)、欧洲文学翻译联合理事会(欧洲网络)、德国翻译基金会(柏林)、奥特沃斯洛兰...


巴基斯坦伊斯兰共和国驻波黑大使贾米尔·拉奥阁下对莫斯塔尔大学进行了工作访问。他会见了莫斯塔尔大学主管国际关系的副校长桑贾·比贾克西奇教授(博士)。在会上,他们探讨了如何加强双向沟通和确定关系,以便最终采取协同步骤。会议的重点是讨论莫斯塔尔大学与巴基斯坦的两个学院——信息技术学院和医学院,在高等教育领域进行联合合作的可能性。

...