Poticanje napretka kroz suradnju: Uspjeh sveučilišta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na globalnoj sceni

Poticanje napretka kroz suradnju: Uspjeh sveučilišta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na globalnoj sceni

25.09.2023 13:07:34

740

740

25.09.2023 13:07:34

Plasman Sveučilišta u Mostaru na prestižnoj QS World University Rankings svjetskoj rang ljestvici predstavlja značajan uspjeh i važan korak prema internacionalizaciji visokog obrazovanja u okruženju. Činjenica da se Sveučilište u Mostaru prvi put našlo na ovoj ljestvici te da je zauzelo 494. mjesto u Europi, svjedoči o kvaliteti obrazovnog sustava i posvećenosti akademskih institucija u kontinuiranom unaprjeđenju razine obrazovanja. Ovaj uspjeh je odraz predanosti Sveučilišta u Mostaru, kao i drugih javnih sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u postizanju visokih standarda obrazovanja i istraživanja. Osim toga, on ukazuje na važnost suradnje između akademskih institucija unutar okruženja, kao i na djelovanje Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Suradnja putem Rektorskog zbora omogućava dijeljenje najboljih praksi, zajedničkih resursa i iskustava između visokoškolskih ustanova u oba društva. Ovakvi oblici suradnje su ključni za podizanje razine obrazovanja, istraživanja i inovacija te za unaprjeđenje konkurentnosti sveučilišta na međunarodnoj razini. Podsjetimo zajednička sjednica Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i Rektorskoga zbora RH održana je 9. prosinca 2021., u okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru na kojoj su se rektori usuglasili da postoji kvalitetna višegodišnja suradnja između javnih sveučilišta/univerziteta BiH i RH te su u cilju njezina unaprjeđenja potpisali Sporazum o razumijevanju i suradnji.

Visoko obrazovanje je temeljni stup razvoja društva i ključni čimbenik koji oblikuje budućnost pojedinaca i zajednica. U tom kontekstu, važno je naglasiti nužnost stvaranja otvorenog i inkluzivnog obrazovnog sustava koji je dostupan svima, bez obzira na njihov socioekonomski status, nacionalnost, ili druge osobne karakteristike. Takav pristup osigurava da visoko obrazovanje postane alat za poticanje jednake prilike i smanjenje socijalnih nejednakosti.

Otvoreno i inkluzivno visoko obrazovanje ima ključnu ulogu u doprinosu zajedničkom napretku i prosperitetu. Kroz zajedničke napore, kao što je suradnja između Rektorskih zborova Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, možemo dijeliti najbolje prakse, resurse i iskustva. Ovo je od suštinske važnosti jer pridonosi podizanju kvalitete obrazovanja, poticanju istraživanja i inovacija te omogućava studentima da se bolje pripreme za zahtjeve suvremenog tržišta rada. Ovaj uspjeh potiče na daljnje napore za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja i suradnje u okruženju, te je pozitivan korak prema internacionalizaciji visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

消息


由田德文率领的中国社会科学院(CASS)代表团(高歌研究员、姜琍研究员、徐刚研究员)访问了莫斯塔尔大学,并与莫斯塔尔大学的校长、教授Zoran Tomic博士举行了一次工作会议,就多个层面的潜在合作意向进行了讨论。

会议期间,双方讨论了多层面合作的可能性,重点是学生和教师的学术交流和研究,出版方面的合作,文化项目的联合规划、研究和组织,以及双方共同感兴趣...


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...