Predsjednik HNS-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović posjetio SUM i sudjelovao na Kolegiju dekana

Predsjednik HNS-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović posjetio SUM i sudjelovao na Kolegiju dekana

23.03.2023 13:04:02

995

995

23.03.2023 13:04:02

Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem primila je u posjet predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine prof. dr. Dragana Čovića koji je tom prigodom sudjelovao na Kolegiju dekana te kroz razgovor pružio jasnu podršku radu Sveučilišta u Mostaru. Kolegij dekana redoviti je radni sastanak koji se održava s ciljem razmjene informacija o aktualnim procesima na Sveučilištu.

Na početku Kolegija Rektor Tomić se zahvalio predsjedniku Čoviću na svemu što čini za Sveučilište kako bi bilo moderno konkurentno i europsko Sveučilište te ga upoznao s aktualnim događanjima i daljnjim razvojem Sveučilišta, pripremama za nove akademske iskorake kao i iskoracima koji su do sada napravljeni.

Predsjednik Čović je istaknuo kako je Sveučilište i akademska zajednica prevažna za naše društvo, ističući kako svi projekti Sveučilišta u Mostaru, moraju biti usmjereni da  obrazovanje i znanost dobiju potrebne uvjete za daljnji razvoj, modernizaciju i širenje, kako bi pratili sve europske standarde. „Sveučilište u Mostaru mora jačati unutarnje kapacitete stalno tragajući za izvrsnošću. Nužno je da odgovori i na sve izazove i mogućnosti koji se nude na tržištu, a posebno na perspektivu koju pruža približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji“, naglasio je akademik Čović.

Sveučilište trenutno radi na reviziji četverogodišnjih planova i programima studija svih ustrojbenih jedinica prema europskim standardima, dok SUM također očekuje redovita akreditacija Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini i međunarodna akreditacija Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

Na Kolegiju su istaknuta postignuća u području Informacijskih tehnologija kao i području međunarodne suradnje gdje su potpisani brojni sporazumi i EU projekti koji potvrđuju sveučilišnu vidljivost i prepoznatljivost u međunarodnom akademskom prostoru, a time se potvrđuje kako Sveučilište teži i ide ka europskim standardima i normama u daljnjem razvoju. Također, razgovaralo se o usvajanju nove strategije Sveučilišta za razdoblje 2023.-2030., kao i održavanju Humanitarne večeri za Zakladu SUM koja ima za cilj kroz druženje humanitarnog karaktera okupiti akademsku i društvenu zajednicu koja ima sluha za potrebite studente koji su zbog raznih životnih okolnosti ugroženi.

消息


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...