Predsjednik HNS-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović posjetio SUM i sudjelovao na Kolegiju dekana

Predsjednik HNS-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović posjetio SUM i sudjelovao na Kolegiju dekana

23.03.2023 13:04:02

1418

1418

23.03.2023 13:04:02

Uprava Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem primila je u posjet predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine prof. dr. Dragana Čovića koji je tom prigodom sudjelovao na Kolegiju dekana te kroz razgovor pružio jasnu podršku radu Sveučilišta u Mostaru. Kolegij dekana redoviti je radni sastanak koji se održava s ciljem razmjene informacija o aktualnim procesima na Sveučilištu.

Na početku Kolegija Rektor Tomić se zahvalio predsjedniku Čoviću na svemu što čini za Sveučilište kako bi bilo moderno konkurentno i europsko Sveučilište te ga upoznao s aktualnim događanjima i daljnjim razvojem Sveučilišta, pripremama za nove akademske iskorake kao i iskoracima koji su do sada napravljeni.

Predsjednik Čović je istaknuo kako je Sveučilište i akademska zajednica prevažna za naše društvo, ističući kako svi projekti Sveučilišta u Mostaru, moraju biti usmjereni da  obrazovanje i znanost dobiju potrebne uvjete za daljnji razvoj, modernizaciju i širenje, kako bi pratili sve europske standarde. „Sveučilište u Mostaru mora jačati unutarnje kapacitete stalno tragajući za izvrsnošću. Nužno je da odgovori i na sve izazove i mogućnosti koji se nude na tržištu, a posebno na perspektivu koju pruža približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji“, naglasio je akademik Čović.

Sveučilište trenutno radi na reviziji četverogodišnjih planova i programima studija svih ustrojbenih jedinica prema europskim standardima, dok SUM također očekuje redovita akreditacija Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini i međunarodna akreditacija Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

Na Kolegiju su istaknuta postignuća u području Informacijskih tehnologija kao i području međunarodne suradnje gdje su potpisani brojni sporazumi i EU projekti koji potvrđuju sveučilišnu vidljivost i prepoznatljivost u međunarodnom akademskom prostoru, a time se potvrđuje kako Sveučilište teži i ide ka europskim standardima i normama u daljnjem razvoju. Također, razgovaralo se o usvajanju nove strategije Sveučilišta za razdoblje 2023.-2030., kao i održavanju Humanitarne večeri za Zakladu SUM koja ima za cilj kroz druženje humanitarnog karaktera okupiti akademsku i društvenu zajednicu koja ima sluha za potrebite studente koji su zbog raznih životnih okolnosti ugroženi.

消息


由田德文率领的中国社会科学院(CASS)代表团(高歌研究员、姜琍研究员、徐刚研究员)访问了莫斯塔尔大学,并与莫斯塔尔大学的校长、教授Zoran Tomic博士举行了一次工作会议,就多个层面的潜在合作意向进行了讨论。

会议期间,双方讨论了多层面合作的可能性,重点是学生和教师的学术交流和研究,出版方面的合作,文化项目的联合规划、研究和组织,以及双方共同感兴趣...


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...