Program Međunarodne konferencije „Usprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja“

Program Međunarodne konferencije „Usprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja“

04.05.2022 09:56:43

263

263

04.05.2022 09:56:43

Međunarodna konferencija “Usprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja” održat će se 6. i 7. svibnja 2022. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu i okupit će bosanskohercegovačke, regionalne i međunarodne znanstvenike i znanstvenice koji istražuju rodna pitanja u području visokog obrazovanja. Tijekom konferencije upriličit će se i posebna izlaganja četiriju profesorica iz Austrije, Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva. Ciljevi su konferencije potaknuti i razviti studije posvećene politikama rodne ravnopravnosti kako bi se radilo na prevenciji rodno zasnovanog nasilja u akademskoj zajednici, s fokusom na područje Balkana i komparativne primjere na međunarodnoj razini. Organizatori su Konferencije TPO fondacija i Univerzitet u Sarajevu (UNSA), u suradnji s suorganizatorima: Internacionalni univerzitet u Travniku (IUT), Sveučilište Hercegovina (SVEHER), Sveučilište u Mostaru (SUM), Sveučilište u Zagrebu (UNIZG), Univerzitet u Banjoj Luci (UNBL), Univerzitet u Bihaću (UNBI), Univerzitet Crne Gore (UCG), Univerzitet Donja Gorica (UDG), Univerzitet ,,Džemal Bijedić“ u Mostaru (UNMO), Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UES), Univerzitet u Novom Sadu (UNS) i Univerzitet u Zenici (UNZE). 

Tijekom dva konferencijska dana bit će predstavljena 33 rada autorica i autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije te Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, a teme o kojima će se, između ostalih, razgovarati su sljedeće:  nasilje kao feministički problem – proizvodnja znanja o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju; rodno osjetljiv jezik, njegova upotreba i neravnopravnost u jeziku; rodno zasnovano nasilje, instrumentalizacija ženskog tijela; rodni stereotipi na univerzitetu, nastavni sadržaji o rodno zasnovanom nasilju, odnos rodnih stereotipa i religije; suvremeni teorijski i metodološki pristupi u istraživanju roda, rodno zasnovanog nasilja, proučavanju ravnopravnosti na univerzitetima i u nastavnim programima na univerzitetima. Upriličit će se izlaganja i o: borbi protiv seksualno nedoličnog ponašanja nastavnog osoblja u visokom obrazovanju u Ujedinjenom Kraljevstvu; online uznemiravanju i cyber nasilju u visokom obrazovanju, o medijskom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju, mentalnom zdravlju i rodno zasnovanom nasilju, mehanizmima za sprečavanje i zaštitu od seksualnog uznemiravanja počinjenog posredstvom informacijsko-komunikacijskih tehnologija tijekom pandemije COVID-19. Seksualno uznemiravanje u akademskom okruženju je tema jednog od panela, u okviru kojeg će se izložiti podaci s pojedinih fakulteta u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Bit će riječi o inovacijama u borbi protiv seksualnog uznemiravanja u visokom obrazovanju, te o odgovoru institucionalnih politika na rodnu diskriminaciju na univerzitetima, kao i o neravnopravnosti žena u zapošljavanju i razvoju karijera, zastupljenosti žena u istraživanjima vještačke inteligencije, te o odnosu roda, menadžmenta univerziteta i institucionalne kulture. Konferencija se završava predavanjem o odnosu epistemičkog i rodno uvjetovanog nasilja na sveučilištu, njihovu sjecištu i protuslovlju.

Ciljevi su Konferencije potaknuti i razviti studije posvećene politikama rodne ravnopravnosti kako bi se radilo na prevenciji rodno zasnovanog nasilja u akademskoj zajednici, s fokusom na područje Balkana i komparativne primjere na međunarodnoj razini. Organizatori su Konferencije TPO fondacija i Univerzitet u Sarajevu (UNSA).

Više informacija možete pronaći na poveznici

Loading...

消息


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...


莫斯塔尔大学成为PETRA-E网络的新成员,PETRA-E是欧洲文学翻译的教育和培训网络,旨在促进欧洲文学翻译的教育和培训的合作和交流。PETRA-E网络于2016年9月在比利时的塞内夫建立,汇集了参与文学翻译的教育和培训的学术机构和非学术机构的代表。

该网络由八个合作伙伴建立:英国文学翻译中心(诺里奇)、欧洲文学翻译联合理事会(欧洲网络)、德国翻译基金会(柏林)、奥特沃斯洛兰...


巴基斯坦伊斯兰共和国驻波黑大使贾米尔·拉奥阁下对莫斯塔尔大学进行了工作访问。他会见了莫斯塔尔大学主管国际关系的副校长桑贾·比贾克西奇教授(博士)。在会上,他们探讨了如何加强双向沟通和确定关系,以便最终采取协同步骤。会议的重点是讨论莫斯塔尔大学与巴基斯坦的两个学院——信息技术学院和医学院,在高等教育领域进行联合合作的可能性。

...