SUM: Prilagodba suvremenim trendovima kroz pokretanje novih diplomskih studija

SUM: Prilagodba suvremenim trendovima kroz pokretanje novih diplomskih studija

13.04.2024 11:16:27

469

469

13.04.2024 11:16:27

Sveučilište u Mostar na redovitoj sjednici Senata usvojilo je postupak i imenovanje povjerenstva i recezenata za izradu nastavnoga plana i programa za pokretanje dva nova studijska programa: Diplomski sveučilišni interdisciplinarni studij Europski studij i Sveučilišni diplomski studij Primjena umjetne inteligencije na daljinu. Pokretanjem novih diplomskih studija Sveučilište u Mostaru donosi nove perspektive obrazovanja na području Bosne i Hercegovine.

Diplomski sveučilišni interdisciplinarni studij Europski studij omogućit će studentima stjecanje interdisciplinarnoga znanja i vještina iz različitih područja potrebnih za vođenje i sudjelovanje u europskim projektima i inicijativama, dok će Sveučilišni diplomski studij Primjena umjetne inteligencije, čiji će se nastavni plan i program izvoditi putem studiranja na daljinu (online), nuditi dublje razumijevanje teorijskih i praktičnih aspekata umjetne inteligencije.

Ova odluka Senata odražava predanost Sveučilišta u Mostaru prilagodbi obrazovnih programa suvremenim potrebama društva i tržišta rada. Usvajanjem novih nastavnih planova i programa Sveučilište iskazuje svoju sposobnost i spremnost da prati brze promjene u tehnologiji, ekonomiji i društvu te osigura da njegovi studenti steknu relevantna znanja i vještine. 

Diplomski sveučilišni interdisciplinarni studij Europski studij i Sveučilišni diplomski studij Primjena umjetne inteligencije proizišli su iz kontinuirana praćenja aktualnih potreba tržišta rada te odlučnosti da Sveučilište u Mostaru pruža visokokvalitetno obrazovanje kroz koje će studenti imati priliku stjecati teorijsko znanje i primjenjivati ga u praksi kroz različite studijske projekte, seminare, aktivnosti i radionice. 

Sustavno usmjereni prema potrebama suvremenim akademskim trendovima novi diplomski studiji dizajnirani su kako bi odgovorili na zahtjeve i potrebe modernoga društva. U konačnici, ovaj važan korak Sveučilišta u Mostaru predstavlja ne samo napredak u njegovoj obrazovnoj ponudi nego i priliku za studente da se pripreme za buduće izazove i postanu konkurentni na tržištu rada, pridonoseći tako općemu i društvenomu razvoju regije.

消息


由田德文率领的中国社会科学院(CASS)代表团(高歌研究员、姜琍研究员、徐刚研究员)访问了莫斯塔尔大学,并与莫斯塔尔大学的校长、教授Zoran Tomic博士举行了一次工作会议,就多个层面的潜在合作意向进行了讨论。

会议期间,双方讨论了多层面合作的可能性,重点是学生和教师的学术交流和研究,出版方面的合作,文化项目的联合规划、研究和组织,以及双方共同感兴趣...


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...