Svečano otvorena izložba „Zlato i srebro Zadra“ akademika Igora Rončevića

Svečano otvorena izložba „Zlato i srebro Zadra“ akademika Igora Rončevića

09.12.2021 17:27:13

873

873

09.12.2021 17:27:13

Izložba renomiranog hrvatskog umjetnika, akademika i profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Igora Rončevića pod nazivom “Zlato i srebro Zadra” svečano je otvorena u Sveučilišnoj galeriji Rodoč povodom Dana Sveučilišta. Izložbu su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu grada Zagreba, a organizira se u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Gliptotekom i Gradskim muzejom Bjelovar.

Kustos izložbe Milan Bešlić izjavio je kako Rončevićev ciklus Zlato i srebro Zadra, stvaran u zadnje dvije godine, ne izbija iznenada na platnima, nego je plod slikarskog sazrijevanja čije je prve sjemenke slikar posadio već daleke 2000. godine. Bešlić je dodao kako Rončevićev slikarski postupak implicira postmodernističke premise kao gradbene sastavnice i usredotočen je na istraživanje elemenata samog medija slike.

Akademik Igor Rončević rođen je 1951. u Zadru. Godine 1976. diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u razdoblju 1979. – 1981. suradnik je Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Rončević je ostvario pedesetak samostalnih te je sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Prvu veliku izložbu izvan Hrvatske ima 1990. u pariškoj Galerie d’artInternational.  Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a među nagradama izdvajaju se Nagrada 7 sekretara SKOJ-a za slikarstvo, Nagrada 13. salona mladih, Nagrada za slikarstvo 1981. i Godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika 2001., a 2004. uručena mu je Republička nagrada za slikarstvo Vladimir Nazor. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

„Vjerujem kako je ovo najbolji postav Rončevića i ovo je galerija koje se apsolutno nitko ne može posramiti, prostor u kojeg je prekrasno doći i u kojem su ove slike dobile bogatstvo koje zaslužuju“, kazao je Marin Ivanović, voditelj Sveučilišne galerije.

Autorova djela se nalaze u zbirkama svih najvažnijih domaćih muzeja i galerija, ali i u inozemnim kolekcijama. Izložbu će biti moguće pogledati u Sveučilišnoj galeriji Rodoč do 10. veljače 2022. godine.

Loading...

消息


今天,在大学理事会的学年典礼上,莫斯塔尔大学庆祝其工作和活动44周年纪念日。来自波斯尼亚-黑塞哥维那和克罗地亚的公立大学校长以及波黑公共、文化和政治生活的代表出席了典礼。莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授发表了演讲,并对那些长期支持该大学发展成为现代欧洲高等教育机构的人们表示感谢。在典礼开始时,观众们观看了一部由SUM电视台制作的关于莫斯塔尔大学的十分钟影片。这部影片展示了莫斯塔...


第五届中华人民共和国和中东欧国家首都市长论坛和第五届一带一路建筑大学联盟国际联盟会议(BRAUIC)将于2021年11月19日由北京市人民政府和萨拉热窝组织在线举行,北京土木工程与建筑大学和莫斯塔尔大学为国际会议的举行提供联合支持。市长论坛的主要议题是“可持续城市发展:实现应对大流行病的弹性合作”。关于弹性城市...


莫斯塔尔大学与普利茅斯马戎大学(圣马克和圣约翰大学)签署了合作协议,获得了第一个英国学术合作伙伴。根据《泰晤士报和星期日泰晤士报2021顶尖大学指南》,普利茅斯马戎大学是英国排名前五的大学之一。这所大学提供人文、艺术、商业、犯罪学、健康研究、体育等方面的许多学习课程。

签署的这项协议是与高等教育机构合作的咨询公司“科马克咨询集团”长期成功合作的结果。莫斯...