Sveučilišta iz Kine, Ukrajine, Njemačke i Slavonskog Broda novi međunarodni partneri SUM-a

Sveučilišta iz Kine, Ukrajine, Njemačke i Slavonskog Broda novi međunarodni partneri SUM-a

07.06.2023 14:40:31

728

728

07.06.2023 14:40:31

Sveučilište u Mostaru nastavilo je intenzivirati kreiranje međunarodne akademske mreže u cilju povezivanja i jačanja međunarodnih partnerskih odnosa potpisivanjem sporazuma o suradnji. Novi međunarodni partneri Sveučilišta u Mostaru su Nanchang University iz Kine, Justus Liebig University Giessen iz  Njemačke, Hlukhiv National Pedagogical University iz Ukrajine i Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Sporazum s Nanchang sveučilištem iz Kine je u ime rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zorana Tomića potpisao prorektor za znanost i razvoj prof. dr. sc. Ivo Čolak prilikom njegovog službenog posjeta Nanchang Sveučilištu. Prorektor Čolak je s prorektorom za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Zdenkom Klepićem boravio u Kini na seminaru „Seminar on Chinese Language and Culture for Developing Countries“ u razdoblju od 15. do 28. svibnja. Sveučilište Nanchang je javno istraživačko sveučilište smješteno u Nanchangu, Jiangxi, Kini, a sastoji se od četiri kampusa, broji preko 50 tisuća studenata te izvodi nastavne programe iz  humanističkih znanosti, društvenih znanosti, medicine i IT-a.

SUM je potpisao sporazum i s jednim od najstarijih institucija visokog obrazovanja u njemačkom govornom području, s Justus Liebig University Giessen iz Njemačke. Sveučilište Justus Liebig Giessen javno je i istraživačko sveučilište u Giessenu, Hesse iz Njemačke, a ime je dobio po svom najpoznatijem članu fakulteta, Justusu von Liebigu, utemeljitelju moderne poljoprivredne kemije. Obuhvaća područja umjetnosti, humanističkih znanosti, poslovanja, stomatologije, ekonomije, prava, medicine, društvenih znanosti i veterine. Osnovano je 1607. godine, broji oko 30 000 studenata. Sveučilište u Mostaru sa Sveučilištem u Giessenu  sudjeluje u mreži EUPeace (European University for Peace, Justice, and Inclusive Societies).

Također, potpisan je sporazum s Hlukhiv National Pedagogical University iz Ukrajine koje je nacionalno pedagoško sveučilište Oleksandr Dovženko Hlukhiv, a osnovano je 1874. kao nastavnički institut te sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu koje je deveto javno sveučilište u Republici Hrvatskoj i najmlađe sveučilište.

Potpisani sporazumi odnose se na akademsku suradnju u razmjeni nastavnog i nenastavnog osoblja te studenata, zajedničko sudjelovanje na znanstvenim konferencijama i simpozijima, rad na zajedničkim projektima, istraživanjima i publikacijama te razmjenu iskustava u svezi s važnim akademskim pitanjima.

消息


由田德文率领的中国社会科学院(CASS)代表团(高歌研究员、姜琍研究员、徐刚研究员)访问了莫斯塔尔大学,并与莫斯塔尔大学的校长、教授Zoran Tomic博士举行了一次工作会议,就多个层面的潜在合作意向进行了讨论。

会议期间,双方讨论了多层面合作的可能性,重点是学生和教师的学术交流和研究,出版方面的合作,文化项目的联合规划、研究和组织,以及双方共同感兴趣...


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...