Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

10.06.2022 16:12:34

1857

1857

10.06.2022 16:12:34

Svečanom dodjelom certifikata u vanjskome amfiteatru kampusa Sveučilišta u Mostaru zaključen je 2.  Međunarodni tjedan mobilnosti. Ovaj događaj u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru okupio je 30 sudionika partnerskih sveučilišta iz Španjolske, Austrije, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Njemačke i Hrvatske.

U petodnevnome programu djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju predstavili su Sveučilište u Mostaru sudionicima razmjene. Tjedan je započeo na Medicinskome fakulteta, a nakon službenoga otvaranja i predstavljanja Sveučilišta u Mostaru sudionici su imali priliku posjetiti Stomatološku kliniku, čuti o studijskome programu medicine koji se u potpunosti izvodi na engleskome jeziku te su predstavljene i ostale mogućnosti studiranja na nekome od stranih jezika na Sveučilištu. Drugi International Staff Training Week u središte svojih predavanja i rasprava stavio je utjecaj pandemije izazvane koronavirusom na internacionalizaciju.

Drugi dan na Filozofskome fakultetu održane su prezentacije na temu COVID-19, prezentacije partnerskih Sveučilišta, kao i prezentacija Ureda za podršku studentima s invaliditetom te Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru. Nakon radnoga dijela dana sudionici su posjetili Smart kampus Sveučilišta, Sveučilišnu televiziju i medijski centar, Tvornicu učenja na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike te održali sastanke na temu buduće suradnje s predstavnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

U sklopu trećega dana u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu online predavanje održala je gđa. Elena Eyngorn s Technische Universität iz Berlina o temi Kako napisati uspješan projektni prijedlog za Erasmus+ i Horizon projekte? na temelju svoga bogatog iskustva u međunarodnoj suradnji jer više od 10 godina razvija i upravlja strateškim međunarodnim obrazovnim i istraživačkim programima. Također su sudionicima predstavljeni Erasmus+ projekti Sveučilišta, ali i Ured za projekte kroz primjere dobre prakse ostalih EU projekata.

Četvrti radni dan sudionike je ugostio Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Rodoču, gdje je prof. Irene Zavrl sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija, voditeljica konzorcija doktorskih studija, predstavila Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta i Edukacijskih i komunikacijskih znanosti u čijemu je konzorciju i Sveučilište u Mostaru. Također, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr. sc. Ivona Peternel, sa Sveučilišta Jurja Dobrile Pula, održala je predavanje na temu Internacionalizacija sveučilišta kroz razvoj međunarodnih projekata.

Priliku za degustiranje vina, kao i ostalih plodova rada studenata omogućilo je nastavno osoblje s Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, a sudionici su imali priliku posjetiti i poslušati o nastanku Sveučilišne galerije i Tiskare Sveučilišta u Mostaru PRESSUM.

Kao što je na svečanoj dodjeli certifikata istaknuto, ovakvi događaji jedinstvena su prilika za promociju Sveučilišta, a samim time i jačanja partnerstva i širenje međunarodnih mreža suradnje visokoga obrazovanja. 

消息


由田德文率领的中国社会科学院(CASS)代表团(高歌研究员、姜琍研究员、徐刚研究员)访问了莫斯塔尔大学,并与莫斯塔尔大学的校长、教授Zoran Tomic博士举行了一次工作会议,就多个层面的潜在合作意向进行了讨论。

会议期间,双方讨论了多层面合作的可能性,重点是学生和教师的学术交流和研究,出版方面的合作,文化项目的联合规划、研究和组织,以及双方共同感兴趣...


莫斯塔尔大学的新战略合作伙伴是来自中国的西安建筑科技大学。校际合作协议由莫斯塔尔大学校长佐兰·托米奇教授和西安建筑科技大学校长王树声教授共同签署。

“多年来,我们见证了这样一个事实——没有哪个社会能够不与周围社会环境合作而单独生存,即使是和地球上最偏远的地区合作。在地球这个小空间里,我们都被召唤着相互合作...


莫斯塔尔大学理事会决定,在大学画廊,向季平大使及大使馆颁发“突出贡献奖”和“荣誉证书”,以表彰大使先生个人以及大使馆为我们大学的发展和促进作出的杰出贡献。

大使先生说:“这是我第三次来到莫斯塔尔大学,每次...