Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

10.06.2022 16:12:34

510

510

10.06.2022 16:12:34

Svečanom dodjelom certifikata u vanjskome amfiteatru kampusa Sveučilišta u Mostaru zaključen je 2.  Međunarodni tjedan mobilnosti. Ovaj događaj u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru okupio je 30 sudionika partnerskih sveučilišta iz Španjolske, Austrije, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Njemačke i Hrvatske.

U petodnevnome programu djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju predstavili su Sveučilište u Mostaru sudionicima razmjene. Tjedan je započeo na Medicinskome fakulteta, a nakon službenoga otvaranja i predstavljanja Sveučilišta u Mostaru sudionici su imali priliku posjetiti Stomatološku kliniku, čuti o studijskome programu medicine koji se u potpunosti izvodi na engleskome jeziku te su predstavljene i ostale mogućnosti studiranja na nekome od stranih jezika na Sveučilištu. Drugi International Staff Training Week u središte svojih predavanja i rasprava stavio je utjecaj pandemije izazvane koronavirusom na internacionalizaciju.

Drugi dan na Filozofskome fakultetu održane su prezentacije na temu COVID-19, prezentacije partnerskih Sveučilišta, kao i prezentacija Ureda za podršku studentima s invaliditetom te Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru. Nakon radnoga dijela dana sudionici su posjetili Smart kampus Sveučilišta, Sveučilišnu televiziju i medijski centar, Tvornicu učenja na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike te održali sastanke na temu buduće suradnje s predstavnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

U sklopu trećega dana u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu online predavanje održala je gđa. Elena Eyngorn s Technische Universität iz Berlina o temi Kako napisati uspješan projektni prijedlog za Erasmus+ i Horizon projekte? na temelju svoga bogatog iskustva u međunarodnoj suradnji jer više od 10 godina razvija i upravlja strateškim međunarodnim obrazovnim i istraživačkim programima. Također su sudionicima predstavljeni Erasmus+ projekti Sveučilišta, ali i Ured za projekte kroz primjere dobre prakse ostalih EU projekata.

Četvrti radni dan sudionike je ugostio Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Rodoču, gdje je prof. Irene Zavrl sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija, voditeljica konzorcija doktorskih studija, predstavila Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta i Edukacijskih i komunikacijskih znanosti u čijemu je konzorciju i Sveučilište u Mostaru. Također, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr. sc. Ivona Peternel, sa Sveučilišta Jurja Dobrile Pula, održala je predavanje na temu Internacionalizacija sveučilišta kroz razvoj međunarodnih projekata.

Priliku za degustiranje vina, kao i ostalih plodova rada studenata omogućilo je nastavno osoblje s Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, a sudionici su imali priliku posjetiti i poslušati o nastanku Sveučilišne galerije i Tiskare Sveučilišta u Mostaru PRESSUM.

Kao što je na svečanoj dodjeli certifikata istaknuto, ovakvi događaji jedinstvena su prilika za promociju Sveučilišta, a samim time i jačanja partnerstva i širenje međunarodnih mreža suradnje visokoga obrazovanja. 

Loading...

消息


布拉格的查尔斯大学是捷克共和国最古老、最大的大学,成立于1348年,当时是捷克国王和神圣罗马帝国查尔斯四世统治时期。

除了是中欧最古老的大学外,它也是国际排名中排名最好的捷克大学。它由17个学院(14个在布拉格,2个在赫拉德克克拉洛夫,1个在普尔岑)、3个研究院和6个学习研究发展中心组成。

查尔斯大学有近5万名学生,大约占捷克共和国所有学生的六分之一,他们参加了3...


莫斯塔尔大学成为PETRA-E网络的新成员,PETRA-E是欧洲文学翻译的教育和培训网络,旨在促进欧洲文学翻译的教育和培训的合作和交流。PETRA-E网络于2016年9月在比利时的塞内夫建立,汇集了参与文学翻译的教育和培训的学术机构和非学术机构的代表。

该网络由八个合作伙伴建立:英国文学翻译中心(诺里奇)、欧洲文学翻译联合理事会(欧洲网络)、德国翻译基金会(柏林)、奥特沃斯洛兰...


巴基斯坦伊斯兰共和国驻波黑大使贾米尔·拉奥阁下对莫斯塔尔大学进行了工作访问。他会见了莫斯塔尔大学主管国际关系的副校长桑贾·比贾克西奇教授(博士)。在会上,他们探讨了如何加强双向沟通和确定关系,以便最终采取协同步骤。会议的重点是讨论莫斯塔尔大学与巴基斯坦的两个学院——信息技术学院和医学院,在高等教育领域进行联合合作的可能性。

...