Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru - AAI@SUM

Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru - AAI@SUM

Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru - AAI@SUM

Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru - AAI@SUM

02.12.2019 13:59:04

3838

3838

02.12.2019 13:59:04

Sveučilište u Mostaru je uspješno implementiralo autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu u svoje usluge čime je postalo prva institucija u Bosni i Hercegovini s implementiranim elektroničkim identitetom za svoje studente i nastavnike. Autentikacija i autorizacija pri pristupu uslugama se ostvaruje pomoću elektroničkih identiteta koji su kreirani za sve studente i nastavnike Sveučilišta u Mostaru. Osoba može imati samo jedan elektronički identitet i taj isti identitet se koristi za pristup uslugama Sveučilišta kao što su Informacijski sustav Sveučilišta (ISS), sustav za e-učenje SUMoodle, mobilna aplikacija Sveučilišta, eduroam... Sve ove usluge će biti omeđene SSO (single sign-on) uslugom što znači da se prijavom u jednu uslugu automatski prijavljuje i u sve ostale. Važno je naglasiti da je ovu uslugu SUMIT implementirao uz pomoć svog strateškog partnera Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce).

Što je elektronički identitet?

Elektronički identitet predstavlja skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe autentikacije (provjere identiteta) i autorizacije (provjere prava pristupa) nekom resursu. Elektronički identitet, uz ostale podatke, sadrži i korisničko ime i lozinku koji se mogu koristiti za pristup različitim uslugama. Više detalja na web stranici https://aai.sum.ba/korisnik/

Kako preuzeti svoj elektronički identitet?

Ukoliko ste student, svoj elektronički identitet možete preuzeti pomoću aplikacije koja se nalazi na adresi https://aai.sum.ba/korisnik/identitet. Vaš elektronički identitet će biti dostavljen na Vašu e-mail adresu. U ovom trenutku, preko 6000 elektroničkih identiteta je već preuzeto na ovaj način.

Ukoliko ste nastavnik, za dodjelu elektroničkog identiteta se možete obratiti ISS administratoru na Vašoj sastavnici. ISS administratori su neizostavne osobe u procesu preuzimanja elektroničkih identiteta, kao i u sustavu za e-učenje bez kojih proces implementacije ne bi bio moguć. Popis ISS administratora i SUMIT koordinatora možete pogledati ovdje.

   

Što je eduroam?

eduroam je usluga pristupa internetu koja također koristi AA infrastrukturu. To znači da za pristup istoj bežičnoj mreži svaka osoba koristi svoj elektronički identitet. Vaš mobilni uređaj će, nakon konfiguracije, svaku eduroam mrežu tretirati kao jednu. To znači da će se Vaš uređaj automatski spajati na eduroam mreže u cijelom svijetu pomoću elektroničkog identiteta izdanog na Sveučilištu u Mostaru.

 

 

Na kojim lokacijama je eduroam dostupan u Mostaru?

eduroam je trenutno dostupan na 5 lokacija u Mostaru. To su: Rektorat Sveučilišta u Mostaru, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike i Ekonomski fakultet, no svakoga dana broj lokacija se povećava. Također, usluga eduroam je dostupna i na prostorima Sveučilišta u Rodoču i Orašju. Usluga eduroam će u dogledno vrijeme biti implementirana na sve sastavnice Sveučilišta u Mostaru, ali SUMIT planira omogućiti ovu uslugu i na više lokacija u gradu Mostaru gdje se okupljaju studenti. Više na https://eduroam.sum.ba/

Kako mogu pristupiti sustavu za online učenje SUMoodle?

Sustav za e-učenje SUMoodle nalazi se na adresi: https://eucenje.sum.ba/moodle. Studentima se prilikom prijave automatski kreira korisnički račun u sustavu te mogu pristupiti kolegijima za koje imaju dozvolu.

Nastavnik prilikom prijave u sustav dobiva ulogu “Podnositelj zahtjeva”, što znači da u sustavu za e-učenje može podnijeti zahtjev za e-kolegijem. Kada mu administrator odobri poslani zahtjev za e-kolegijem, automatski postaje nastavnik tog kolegija i administrator na traženom kolegiju. Upute kako podnijeti zahtjev za e-kolegijem mogu se pronaći na sljedećem linku.

SUMIT planira ovaj iskorak napraviti i sa školama u Bosni i Hercegovini koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu. 

Kako mogu ponuditi uslugu eduroam?

Davatelji usluge trebaju imati:

  1. Funkcionalnu vezu na internet.
  2. Bežičnu mrežu temeljenu na pristupnim uređajima (engl. Access Point) koji podržavaju 802.1x protokol uz WPA2/AES enkripciju i autentikaciju na vanjskom RADIUS poslužitelju.
  3. RADIUS poslužitelj s odgovarajućom konfiguracijom.

Ukoliko želite ponuditi eduroam uslugu možete se javiti SUMIT-u na e-mail adresu: sumit@sum.ba

Loading...


Diplomski studij „Video montaža i režija“ na Akademiji likovnih umjetnosti predstavlja ishodište za odgoj i obrazovanje stručnog kadra koji će vlasti...


U Vladi Županije Posavske predsjednik Vlade Đuro Topić upriličio je sastanak kojemu su nazočili prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Vl...


U organizaciji Studija logopedije Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru održana je prva web konferencija pod nazivom Afazija: Uzroci, Simptomi i Multidis...