Održan 2. BH Cochrane simpozij

Održan 2. BH Cochrane simpozij

Održan 2. BH Cochrane simpozij

Održan 2. BH Cochrane simpozij

18.01.2020 09:05:58

920

920

18.01.2020 09:05:58

Održan je 2. znanstveni simpozij pod nazivom "Cochrane za sve" na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji je okupio veliki broj stručnjaka iz BiH i Hrvatske, a organizatori simpozija su Medicinski fakultet SUM-a i Cochrane BiH.

Doc. dr. sc. Svjetlana Grgić u ime Organizacijskog odbora je istaknula kako im je drago da se simpozij održava drugi put s predavačima, predstavnicima Cochranea iz Hrvatske. „Cilj je simpozija svim zdravstvenim djelatnicima, pacijentima i osiguravateljima kvaliteta zdravlja u našem društvu predstaviti važnost Cochrane organizacije kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini", kazala je doc. dr. sc. Svjetlana Grgić.

Predavačica na simpoziju doc. dr. sc. Irena Zakarija Grković je objasnila kako je potreba za ovakvom organizacijom nastala kada se pokazalo da različiti istraživači o istim medicinskim pitanjima dolaze do različitih rješenja te je nastala velika potreba za sintezom što većeg broja radova kako bi se pokušalo doći do jednog točnog odgovora.

„Medicina poziva na sustavni pristup u korištenju dokaza i neoslanjanje na pojedinačne studije, nego na sustavno pregledanje. U počecima su se zdravstveni djelatnici osjećali prozvanim zbog toga jer se smatralo da će dokazi preuzeti način na koje se donose odluke, čak su medicinu utemeljenu na dokazima prozvali medicinskom kuharicom koja će im govoriti kako trebaju raditi, a da je autonomija liječnika isključena. Međutim, to nije točno, medicina utemeljena na dokazima uzima u obzir i želje pacijenta i stručnost liječnika“, rekla je predavačica dr. sc. Tina Poklepović Peričić koja je govorila o dokazima u medicini.

Poklepović Perčić je kao primjer važnosti sustavnih pregleda navela lijek Vioxx koji je povučen sa tržišta. Iako su već u početnim fazama znanstvenici otkrili potencijalni štetni učinak na kardiovaskularni sustav, nisu se time sustavno bavili. Lijek je izašao na tržište i odgovoran je za oko 27 tisuća srčanih udara.

„Cochrane sustavni pregledi se koriste za sastavljanje smjernica kliničke prakse i pravdanje novih studija, no, najvažnije, pomažu ljudima u donošenju informiranih odluka o zdravstvenoj skrbi“, rekao je predavač docent dr. sc. Goran Poropat.

Cochrane je svjetska neprofitna organizacija koja pomaže ljudima u korištenju dokaza pri donošenju odluka o zdravstvenoj skrbi kroz izradu i promicanje korištenja Cochrane sustavnih preglednih članaka koji se objavljuju u Cochrane knjižnici.

Pri preuzimanju teksta s web stranice Sveučilišta potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst.
Loading...


Shematski prikaz Kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 Sveučilišta u Mostaru koji je usvojen na 364. sjednici Senata postavljen je na ustrojbenim jedinicama Sveučili&scaro...


Kolegij dekana Sveučilišta u Mostaru, kojega čine rektor, prorektori i dekani fakulteta, razmatrao je održavanje nastave i druga aktualna pitanja. Uvažavajući sv...


U sklopu obilježavanja Dana Erasmusa 2020 Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru sudjelovao je na online sastanku: Razgovor o Erasmus+ suradnji izmeđ...