Počasni doktorat SUM-a uručen Marinu Milkoviću

Počasni doktorat SUM-a uručen Marinu Milkoviću

08.12.2022 14:42:03

1770

1770

08.12.2022 14:42:03

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promoviran je prof. dr. sc. Marin Milković. Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnoga doktorata činili su predsjednik Povjerenstva dr. art. Svetislav Cvetković, doc., prof. dr. sc. Ivo Čolak, prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić i prof. dr. sc. Zoran Tomić. Odluka o dodjeli počasnoga doktorata prof. dr. sc. Marinu Milkoviću donesena je za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku u području tehničkih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi.

U počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promovirao ga je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, kazavši kako prof. dr. sc. Marin Milković godinama surađuje sa Sveučilištem u Mostaru te kako je riječ o iznimno kvalitetnoj osobi s izraženim vrijednostima našega društva. „Najizravnije je utjecao na osnivanje nekoliko studija, ali i na pokretanje digitalne tiskare na Sveučilištu u Mostaru. To je osoba s izraženom empatijom prema svakomu čovjeku. Osoba je to koja ima suportivan pristup i želju da uvijek bude od pomoći. Nebrojeno puta trebali smo pomoć ili mišljenje prof. dr. sc. Milkovića, njegova tima i Sveučilišta i uvijek smo bili podržani na sve načine“, rekao je rektor Tomić.

Istaknuo je kako je prof. dr. sc. Marin Milković jedan od prvih rektora koji se odazvao na bilateralni susret sa Sveučilištem u Mostaru i koji je stavio na raspolaganje sve kapacitete Sveučilišta Sjever. „Sveučilište Sjever pozvalo nas je i povezalo s Međunarodnim združenim doktorskim studijima u Austriji otvarajući nam na taj način novi prostor internacionalizacije. Rektor Milković osobno se zalagao za uključivanje Sveučilišta u Mostaru u nekoliko istraživačkih mreža u Europi te nas povezivao kroz Erasmus programe“, dodao je rektor Tomić.

Promotor dr. art. Svetislav Cvetković, doc., napomenuo je kako je u svome dosadašnjem znanstveno-istraživačkome radu prof. dr. sc. Milković objavio 7 poglavlja u znanstvenim knjigama, 9 monografskih izdanja ili visokoškolskih udžbenika, odnosno priručnika, 2 srednjoškolska udžbenika te više od 130 znanstvenih i stručnih radova u časopisima i zbornicima pri čemu su navedeni radovi i publikacije citirani 527 puta.

Počasni doktor prof. dr. sc. Marin Milković naglasio je kako je za njega ovaj trenutak u cjelokupnoj svojoj posebnosti emotivan i neponovljiv. „Ovo je Sveučilište posebnost hrvatskoga naroda i jedino Sveučilište na hrvatskome jeziku koje djeluje izvan prostora Republike Hrvatske i koje jasno artikulira hrvatsko naslijeđe, znanje i kulturu. U sveučilišnoj zajednici europskoga prostora obrazovanja jasno je pozicionirano i prepoznato svojom izvrsnošću i uključivošću te načelima kojima se vodi, što smatram posebno bitnim u multietničkoj zemlji kao što je BiH. Njegove su zasluge za dobrobit i opstanak našega naroda u Bosni i Hercegovini nemjerljive. Zbog toga je shvatljivo i moje osobno zadovoljstvo kao i emocije zbog dodjele titule Doctor Honoris Causa upravo od Sveučilišta u Mostaru“, rekao je počasni doktor.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da unutar jednoga naroda ne bi trebalo biti podjela i razlika. „Ipak smo mi jedan narod, istina, nevelik po broju, ali narod bogate tradicije, jasna identiteta i kulture, s pomalo različitim sudbinama. Za mene je Sveučilište u Mostaru 'moje', bilo je i uvijek će ostati jednakopravna i nedjeljiva sastavnica hrvatske sveučilišne zajednice i ogledalo našega naroda izvan granica RH“, zaključio je prof. dr. sc. Marin Milković.

Prof. dr. sc. Marin Milković rođen u Rijeci (RH) 23. veljače 1975. godine, gdje je stekao osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirao je na Grafičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1998. godine. Rektor je Sveučilišta Sjever od 2017. godine. Prof. dr. Marin Milković posjeduje izbore u znanstveno zvanje „znanstvenoga savjetnika” u tri različita znanstvena područja (društvenome, interdisciplinarnome i tehničkome), a 2019. godine izabran je u trajno zvanje redovitoga profesora u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. Za vrijeme mandata prof. Milkovića na Sveučilištu Sjever i ustanovama pretečama pokrenuto je više od 20 novih studijskih programa u četiri različita znanstvena područja te 2 programa u umjetničkome području, koji se izvode u kampusima na 3 lokacije odnosno u 3 grada sjevera RH (Varaždin, Koprivnica i Đurđevac).

U svjetlu sagledavanja njegove osobne znanstvene i međunarodne afirmacije te prepoznatljivosti potrebno je napomenuti da mu je 2019. godine Akademija arhitekture i graditeljstva u Odesi (UA) dodijelila počasnu titulu Doctor Honoris Causa za doprinos razvoju međuinstitucijske i međudržavne suradnje. Kao jednu od kruna njegove znanstveno-istraživačke karije posebno je važno istaknuti kako je 2022. godine u Salzburgu (AT) izabran za redovitoga člana Europske akademije znanosti i umjetnost u razredu tehničkih znanost.

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Luka Modrić, legendarni hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske reprezentacije, prvi Hrvat koji je osvojio Zlatnu loptu, posjetio je Sveučilište u Mostaru. ...


Broj prijava za upise u akademsku godinu 2024./2025. na Sveučilištu u Mostaru porastao je za više od 10 % u odnosu na prošlu akademsku godinu te dr...