Studijski posjet na temu Obrazovanje nastavnika i obrazovna inkluzija u Njemačkoj

Studijski posjet na temu Obrazovanje nastavnika i obrazovna inkluzija u Njemačkoj

Studijski posjet na temu Obrazovanje nastavnika i obrazovna inkluzija u Njemačkoj

Studijski posjet na temu Obrazovanje nastavnika i obrazovna inkluzija u Njemačkoj

04.07.2019 14:01:26

1695

1695

04.07.2019 14:01:26

Njemačko savezno ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanstvo Njemačke u Bosni i Hercegovini na čelu s veleposlanicom Christiane Hohmann pozvalo je docenticu Magdalenu Ramljak sa Sveučilišta u Mostaru da zajedno s osam ostalih sudionika iz Bosne i Hercegovine sudjeluje na sedmodnevnom studijskom putovanju na temu Obrazovanje nastavnika i obrazovna inkluzija u Njemačkoj.

Sudionici programa su se na licu mjesta i iz prve ruke mogli pozabaviti temama inkluzivnog obrazovanja, obrazovne politike u Njemačkoj, ali i mogućnostima koje se nude današnjim nastavnicima, u cilju daljnjeg obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Sudionicima su na Sveučilištu u Leipzigu predstavljeni programi obrazovanja učitelja i nastavnika u toj pokrajini. U Saskom pokrajinskom zavodu za školstvo i obrazovanje prisutnima je predstavljen postupak i tijek održavanja pripravničkog staža kao druge faze obrazovanja nastavnika u Njemačkoj.

Osim zanimljivih predavanja gostima su predstavljene i škole usmjerene na eksperimente i projekte, a u kojima je uspješno implementiran STEM program obrazovanja.

Drugi dio putovanja nastavljen je u Berlinu. Na poziv njemačkog Saveznog ministarstva vanjskih poslova održan je radni ručak s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Razgovaralo se o trenutnom stanju u obrazovanju u BiH, mogućnostima za buduće nastavnike te o stanju obrazovne inkluzije u Bosni i Hercegovini. Dogovorene su moguće aktivnosti umrežavanja i povezivanja njemačkih i bosansko-hercegovačkih sveučilišta i obrazovnih institucija s ciljem razmjene iskustava i dobrih primjera iz prakse, te moguće razmjene studenata i nastavnog osoblja.

Jedno od predavanja održano je i na najstarijem berlinskom sveučilištu Humboldt Universität zu Berlin (HU) gdje je predstavljen kurikulum inkluzivne pedagogije. Najavljeno je sudjelovanje predstavnika SUM-a na sljedećoj znanstvenoj konferenciji s temom inkluzivnosti u nastavi, a koja će se održati potkraj godine na ovom Sveučilištu.

Kao jedan od rezultata ovog putovanja najavljen je postupak uspostavljanja buduće suradnje SUM-a s akademijom iMINT. Akademija „iMINTpruža podršku nastavnim kadrovima svih razina škola u oblasti razvoja i osiguranja kvaliteta nastave u tzv. MINT-predmetima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika- kod nas poznate kao STEM škole).

Osim predstavnice Sveučilišta u Mostaru u ovom studijskom putovanju bili su i predstavnici Univerziteta Sarajevo, Univerziteta Tuzla, Univerziteta Banja Luka, ravnatelji dviju osnovnih škola iz Mostara i Sarajeva te predstavnici Udruge EDUS iz Sarajeva.

O posjeti Berlinu više se može vidjeti na linku

Loading...


Prof. dr. sc. Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru i doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj Centra za Informacijske teh...


Sveučilište u Mostaru dio je Konzorcija koji već treću godinu izvodi Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odno...


Prorektor za znanost i razvoj prof. dr. Ivo Čolak i voditelj Centra za informacijske tehnologije SUM-a doc. dr. Tomislav Volarić održali su u Livnu sastanak s Petrom Ga...