Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

Završen Drugi International Staff Training Week na SUM-u

10.06.2022 16:12:34

1293

1293

10.06.2022 16:12:34

Svečanom dodjelom certifikata u vanjskome amfiteatru kampusa Sveučilišta u Mostaru zaključen je 2.  Međunarodni tjedan mobilnosti. Ovaj događaj u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru okupio je 30 sudionika partnerskih sveučilišta iz Španjolske, Austrije, Rumunjske, Češke, Mađarske, Poljske, Njemačke i Hrvatske.

U petodnevnome programu djelatnici Ureda za međunarodnu suradnju predstavili su Sveučilište u Mostaru sudionicima razmjene. Tjedan je započeo na Medicinskome fakulteta, a nakon službenoga otvaranja i predstavljanja Sveučilišta u Mostaru sudionici su imali priliku posjetiti Stomatološku kliniku, čuti o studijskome programu medicine koji se u potpunosti izvodi na engleskome jeziku te su predstavljene i ostale mogućnosti studiranja na nekome od stranih jezika na Sveučilištu. Drugi International Staff Training Week u središte svojih predavanja i rasprava stavio je utjecaj pandemije izazvane koronavirusom na internacionalizaciju.

Drugi dan na Filozofskome fakultetu održane su prezentacije na temu COVID-19, prezentacije partnerskih Sveučilišta, kao i prezentacija Ureda za podršku studentima s invaliditetom te Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru. Nakon radnoga dijela dana sudionici su posjetili Smart kampus Sveučilišta, Sveučilišnu televiziju i medijski centar, Tvornicu učenja na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike te održali sastanke na temu buduće suradnje s predstavnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

U sklopu trećega dana u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu online predavanje održala je gđa. Elena Eyngorn s Technische Universität iz Berlina o temi Kako napisati uspješan projektni prijedlog za Erasmus+ i Horizon projekte? na temelju svoga bogatog iskustva u međunarodnoj suradnji jer više od 10 godina razvija i upravlja strateškim međunarodnim obrazovnim i istraživačkim programima. Također su sudionicima predstavljeni Erasmus+ projekti Sveučilišta, ali i Ured za projekte kroz primjere dobre prakse ostalih EU projekata.

Četvrti radni dan sudionike je ugostio Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Rodoču, gdje je prof. Irene Zavrl sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Burgenland, Austrija, voditeljica konzorcija doktorskih studija, predstavila Međunarodni združeni interdisciplinarni poslijediplomski studij Međunarodnih ekonomskih odnosa i menadžmenta i Edukacijskih i komunikacijskih znanosti u čijemu je konzorciju i Sveučilište u Mostaru. Također, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte dr. sc. Ivona Peternel, sa Sveučilišta Jurja Dobrile Pula, održala je predavanje na temu Internacionalizacija sveučilišta kroz razvoj međunarodnih projekata.

Priliku za degustiranje vina, kao i ostalih plodova rada studenata omogućilo je nastavno osoblje s Agronomskoga i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, a sudionici su imali priliku posjetiti i poslušati o nastanku Sveučilišne galerije i Tiskare Sveučilišta u Mostaru PRESSUM.

Kao što je na svečanoj dodjeli certifikata istaknuto, ovakvi događaji jedinstvena su prilika za promociju Sveučilišta, a samim time i jačanja partnerstva i širenje međunarodnih mreža suradnje visokoga obrazovanja. 

Za obavijesti sa Sveučilišta u Mostaru, pretplatite se na Newsletter.


Senat Sveučilišta u Mostaru povodom današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta jednoglasno je na današnjoj sjednici usvojio radnu de...


Model uspostave akademske i istraživačke mreže Bosne i Hercegovine koje će Univerzitetski teleinformatički centar – UTIC i Centar za informacijske tehnologije &nd...


Sveučilište u Mostaru primljeno je u IAU (International Association of Universities). Međunarodno udruženje sveučilišta osnovano je 1950. godine pod pokro...